Blog

Ingyenes honlap készítés? Kockázatok és mellékhatások

2015-07-16

Ebben a cikkben induló kisvállalkozások gyakori problémáját vettük szemügyre. Korlátozott anyagi lehetőségek mellett milyen ingyenes vagy olcsó honlap megoldások léteznek?

Nincs minden kisvállalkozásnak szüksége önálló, egyedileg elkészített weboldalra a szó tágabb értelmében véve. Ez alatt azt értem, hogy bizony egy ingyenes honlapszerkesztővel, vagy ingyenes sablonnal felépített honlap is lehet elegendő. Sőt, tovább is megyek. Van, hogy még ez sem kell. A kockázatokkal azonban nem árt tisztában lenni.

 

Mire van mégis szükség?

Amire szüksége lesz, az egy olyan online eszköz, amivel biztosíthatja üzleti céljait, bármi is legyen az. Pl kisebb éttermek remekül elvannak egy facebook oldalon is. Egy nagyon kedves ügyfelünk családjának étterme hosszú ideig kizárólag egy facebook oldallal működött és nagyon sikeres volt. Ha a szolgáltatás megfelelő, akkor a közösség ereje elegendő, hogy új forgalmat vonzzon be. A kereshetőség helyi vállalkozások esetében kiváló lehet egy ingyenes google honlapon is. A vásárlók hozzáfűzhetnek véleményeket, megoszthatják tapasztalataikat egymással. A nyitva tartási idő és minden fontos információ feltüntethető.

Az, hogy Önnek milyen eszköz(ök)re van szüksége, azt a vállalkozása célja határozza meg. Egy kisvállalkozás indításához, üzemeltetéséhez nem szükségszerű egy klasszikus értelemben vett honlap fenntartása, de az online jelenlét üzletileg elkerülhetetlen.

 

Létezik ingyenes honlap?

Az ingyenes honlap, és a többi online eszköz sosincs ingyen. Az árat minden esetben megfizetjük, de az összeg nem mindig pénzben értendő. Az ingyenes szolgáltatásoknál az extra funkcióknál szokás díjat felszámolni. Szokás még a szolgáltatók által hirdetések megjelentetése az Ön honlapján, amikor is egy képes/szöveges grafikus anyag (banner) lesz látható az oldalára látogatóknak.

Az ingyenes eszközöknél nem kapunk saját domain nevet, csak egy úgynevezett aldomaint. Pl vállalkozás-neve.szolgáltató.hu, cégnév.ucoz.com, stb.

Az ön ideje sincsen ingyen. Számolja meg, hány órát fog befektetni egy öntől idegen környezetben, mire tapasztalatot szerez, és feltölti az anyagait, beállít mindent. Az igazán nagy szereplőknél általában az adatainkkal fizetünk. Pl. Google, Facebook.

 

Mik a kockázatok egy ingyenes online eszköz esetén?

A legfontosabb hátrány, hogy nem rendelkezünk majd az eszköz tulajdon jogával. Nem lesz egy olyan tulajdonunk, ami egyedül tőlünk függ és rajtunk múlik. Képzeljük el, hogy elkezdünk használni egy ingyenes honlap szolgáltatást. Elégedettek vagyunk az oldallal, minden funkciót könnyű használni, gyors az oldal, nem zavaróak a reklámok. Könnyen megtalálnak minket, ideális az állapot. Egy ilyen rendszer fenntartása azt az Önnek biztosító vállalkozástól erőforrást, pénzt igényel. Ameddig ez gazdaságosan fenntartható, csak addig üzemelteti. Abban a pillanatban, ha ez tartósan nem fogja megérni neki a befektetett energiát, meg fogja szüntetni, át fogja alakítani. Önt, akit az ingyenes aldomain néven találták meg eddig, egy csapásra szörnyen érzékenyen fogja érinteni, mert az összes addigi munkája semmivé lehet rossz esetben.

Mindenképpen azt ajánlanám, hogy egyedi domain nevet vásároljon. Ennek fenntartása éves szinten pár ezer forint. Aki ezt nem tudja kigazdálkodni, az valószínűleg nem vállalkozó, vagy nem sokáig lesz az. A saját tulajdonú domain nevét oda irányítja, ahová akarja, ha megszűnik egy szolgáltatás, vagy csak jobbat talál, át tudja oda irányítani. A látogatók, akik az ön nevét már megjegyezték akkor is meg fogják találni, ha a háttérben lévő ingyenes honlap rendszert lecseréli. Szerencsére jó néhány ingyenes szolgáltató felismerte ezt és rendelhető náluk egyedi domain név is. Ne sajnáljuk hát magunktól ezt a lehetőséget, mert kulcsfontosságú lesz később.

Hátrány lehet még, ha nincs szűrés az ingyenes honlapján futtatott üzemeltetői reklámok tekintetében. Itt arra gondolok, ha Önnek gumiszerelő műhelye van és egy másik gumis műhely reklámját futtatja a rendszer az oldalon.

 

Ingyenes honlap lehetőségek a teljesség igénye nélkül

Sok ilyen van, keressen rá. Nézze meg mit tudnak, hasonlítsa össze őket. Néhány ingyenes, vagy ingyenesként induló honlap/blog, stb konstrukció itt:

Google cégem | Facebook pages | Webnode | Oldaunk.hu | eOldal.hu | iwk.hu | ucoz.hu | Wix.com | Simplesite | Blog.hu | Medium | WordPress.com

 

Nem ingyen, de viszonylag olcsón létezik igényes megjelenés?

Több ilyen út is van. Léteznek honlap sablonok, amiken a szöveget csak át kell írni és fel kell tölteni egy tárhelyre. Erre kisebb tanulással Ön is képes lesz, vagy válassza ki a sablont és kérje meg egy ismerősét, aki “műkedvelő” szinten elboldogul és tud önnek segíteni, vagy kérje weboldal készítő cég segítségét. Ez egy egyedi oldalhoz képest kedvezőbben ki szokott jönni, hiszen nem igazi szakfeladat. Hátránya, hogy nem egyedi és sokan választhatják ugyanazt a sablont.

 

Végeredményben ajánlanánk-e az ingyenes lehetőségeket?

Ha Ön kisvállalkozó, akkor mindenképpen. Ismerjük a Megrendelői oldalt is, így bátran kijelenthetjük, hogy néhány alapvető ismeret hiányában a honlap készítő cégek árait nem, vagy csak nagyon nehezen fogja tudni egymással összehasonlítani. Nem fogja érteni, hogy miért kerül az egyik cégnél százezer, a másiknál ötször annyiba egy látszólag egyszerűbb felépítésű honlap. Ráadásul még ott van az a kiábrándító érv is, hogy a honlap attól, hogy elkészült, önmagában szinte semmi anyagi hasznot nem fog hozni. Jön a karbantartás, folyamatos szövegfrissítés, optimalizálás, stb.

Ha honlap készítő céget választ, ne féljen kérdezni. Bátran kérdezzen meg mindent. A legelső személyes egyeztetések gyakori mondata kisvállalkozók részéről a “lehet, hogy most hülyének fognak nézni, de”-vel kezdődik. Semelyik cég nem fogja a Megrendelőt lenézni esetleges tudatlansága miatt, hiszen azért választotta őket, mert szüksége van valakire, aki ebben profi.

Ha egy jó barátom kérne most tanácsot tőlem, hogy nulla forintból mégis hol induljon el, akkor ezt ajánlanám neki: Google cégem. A rendszert használva meg fogja tanulni, hogy működik az online világ. Egymaga is fog tudni szerényebb bevétel növekedést elérni, és ha kiképezte magát, már tudni fogja, mire van szüksége. Ha viszont profi szakemberre van szüksége, aki képes komoly szintű bevételnövekedést biztosítani Önnek, és szakszerű tanácsokkal is segíti, akkor sajnos be kell fektetnie. Igazi szakértelem ingyen nem létezik. Egy jó honlap nem olcsó eszköz, a hiánya pedig a legdrágább versenyhátrány!

Amennyiben a fenti témakört és szakterületünket érintő kérdésben segítségre van szüksége, keressen minket elérhetőségeinken!

 

kardos attilaKardos Attila
tulajdonos
euSALESMAN Kft.

Tel.:+36 20 257 83 77
E-mail: [email protected]

c